Що таке мансарда?

Саме поняття «мансарда» виникло у Франції в часи пізнього середньовіччя. Це були горищні приміщення де проживали здебільшого бідні люди, котрі не мали змоги поселитись в звичайних квартирах. На сьогодні саме поняття про мансарду значно змінилося, адже такі приміщення є скоріше показником достатку та хорошого смаку, аніж бідності. Особливістю мансарди є те, що вона розташовується під самим дахом, відтак стеля у таких кімнат як правило є похилою. Ще однією особливістю є те, що вхід до кімнати розташовується над спеціальними сходами.

Часто можна почути питання: «що таке мансардний поверх?» . Архітектор Франсуа Мансард першим почав проектувати спеціальний житловий простір під дахом, а сама конструкція згодом отримала назву в честь нього. Мансардний поверх може проектуватися одразу при будівництві будинку, існує навіть спеціальний різновид мансардного даху, або створюватися вже вході експлуатації будівлі. Суворо кажучи, мансардний поверх – це простір між стелею верхньої кімнати та стропільною системою даху. Важливим для стоврення мансарди є утеплення цього простору, інакше він буде придатний для використання лише в теплі пори року.

Які бувають мансарди?

За типом конструкції мансарди поділяються на декілька типів. В основному тип залежить від форми даху будівлі. До основних типів відносять:

  • Окремий однорвіневий мансардний поверх
  • Двухрівневий мансардний поверх
  • Двухрівневий поверх з антресольним приміщенням

Таким чином, ми бачимо, що мансардні поверхи можуть бути різних рівнів складності. Якщо у вас немає спеціального мансардного даху, то облаштовувати кімнату вам доведеться під звичайними дахами, які діляться на:

  • Односкатні
  • Двохскатні
  • Чотирьохскатні

Існують інші типи дахів, але для створення мансарди вони підходять менше через велику кількість нахилів стропильної системи. Найоптимальнішим варіантом є створення мансарди під двохскатним дахом. Односкатний дах як правило має доволі гострий кут нахилу ,і вільно пересуватися доросла людина зможе лише на одній частині кімнати.
Як ви зрозуміли варіанти мансарди можуть бути дуже різними. В більшості все залежить від вашої власної фантазії а також від фінансових можливостей. На мансардах здебільшого організовують кімнати для відпочинку, із особливим, оригінальним дизайном. Для чоловіків найбільш привабливим рішенням є перетворення мансарди на більярдну кімнату. Якщо ви хочете створити кімнату відпочинку для сієї сімї, то що може ти кращим за домашній кінозал на горищі? Мансарда може стати ідеальним місцем для заняття спортом. Бігова доріжка напроти вікна дуже хороше рішення.

Мансарди з дерева роблять найчастіше, оскільки дерево я досить універсальним матеріалом, який забезпечує функціональність та затишну атмосферу. Роблячи стіни з дерева, можна відмовитись від використання гіпсокартону та інших матеріалів в оформленні мансарди. Таким чином можна створити дійсно живий екологічно чистий куточок в домі. Для оформлення стін часто використовують дерев’яну вагонку.

Мансарди з вагонки стануть прекрасним рішенням, якщо ваш бюджет обмежений. Сучасна пластикова вагонка та спеціальні панелі дозволяють створювати прекрасні варіанти інтер’єру не витрачаючи при цьому шалених сум. Окрім ціни, такий матеріал дуже легкий і зручний при монтажі, тому зробити стіни чи стелю з вагонки можна навіть власними руками. Єдине про що варто в цьому випадку, так це про пожежну безпеку, оскільки пластикова вагонка може легко займатись.
Мансарда з гіпсокартону має ряд беззаперечних переваг. Перш за все це можливість створення цікавих варіантів для оформлення стелі. Гіпсокартон доволі тонкий матеріал, тому його використання не призведе до зменшення площі кімнати, що дуже важливо, коли місця і так небагато. Гіпсокартон дозоляє створювати надзвичайно оригінальні багаторівневі стелі, а так як а мансардах форма стелі доволі специфічна, то гіпсокартон може бути найкращим помічником у їх оформленні. З допомогою гіпсокартону створюють спеціальні ніші, які окрім функціональності додають краси інтер’єру.

Сходи на мансардний поверх

Сходи, або драбина на мансарду, це дуже важлива тема, оскільки від їх правильного вибору та установки залежить те наскільки зручно вам буде діставатись до кімнати, тим більше якщо в домі проживають малі діти чи люди похилого віку. Спеціальні сходи на горище, стануть у нагоді якнайкраще, адже вони дуже ергономічні, займають надзвичайно мало простору, але напрочуд зручні. Проте перш ніж встановлювати такі сходи, необхідно попередньо утеплити люк, якщо мансарда не опалюється, а також провести шумоізоляцію. Якщо ваш будинок достатньо просторий, то можна встановити одно маршові сходи, які будуть вести на мансарду.

Залишити відповідь